Uitzoeken

Afgelopen weekend hadden mijn twee broers en ik afgesproken om het ouderlijk huis op te ruimen voor de verkoop. Sinds enkele maanden woont er niemand meer en wij dragen daarmee weer ons steentje bij aan de woningnood. Wie wil er nou niet wonen in een gezellig dorp in de Noordoostpolder?

We hadden van alles meegenomen: vuilniszakken, gereedschapskisten, boren, stofzuigers en een lunchpakket want ook aan de maag moest gedacht worden, iets wat bij ons in de familie altijd in ere is gehouden.

Na de koffie liepen we een rondje door het huis zoals ook makelaars dat altijd doen: boven beginnen en dan langzaam afdalen naar beneden. We verdeelden de kamers en iedereen ging aan de slag. Ik vond ergens een oude radio die afgestemd stond op RadioNL zodat Andre Hazes door het huis galmde. Goed dat onze moeder dit niet hoorde. Voor alle spullen waren drie mogelijkheden: weggooien, uitzoeken of verplaatsen. Weggooien en verplaatsen bleek niet zo moeilijk, de vuilniszakken vulden zich gestaag en hier en daar verplaatsten we kastjes en bedden om het allemaal wat ruimer te laten lijken. Uitzoeken, dat is de grote uitdaging en toen we daar in de middag aan toe waren had iedereen een stapeltje voor zich. We lieten elkaar foto’s zien, lazen elkaar dingen voor en in een agenda uit 1985 zag ik dat mijn moeder erin genoteerd had wanneer ze brieven had verstuurd. ‘Brief Jan naar Athene’ stond er, want ik maakte dat jaar een ‘wereldreis’ en ging o.a. in Athene naar het postkantoor om brieven op te halen bij Poste restante. De jonge lezers van deze rubriek weten niet waar dit over gaat, maar dat leg ik nog wel een keer uit. Enfin, op een zeker moment vonden we dat er genoeg was uitgezocht en verplaatsten wij de doos achter een deurtje in een kast. De rest kwam later wel een keer. Op naar het restaurant! Onze moeder vroeg ons daar hoe het was gegaan en zij deed verwoede pogingen nog een beetje de regie te voeren, tot ze uiteindelijk zei: ‘ach, jullie zoeken het ook maar uit’.

Nu maar afwachten wat de interieuradviseur zegt van onze pogingen het huis toonbaar te maken. Een bloemetje op tafel zal wel één van de adviezen zijn en als het badkamerkleedje weg moet dan hebben we daar ook vrede mee. Verder willen we alleen maar complimenten krijgen en horen dat zij het niet beter had kunnen bedenken. Maar vermoedelijk wordt ze daar niet voor betaald en kunnen we straks opnieuw die kant op voor een complete (her)styling. Ik hoor haar al roepen ‘wij maken graag van uw huis uw thuis’. Prima, maar dan gaan we ook weer uit eten.

Uit: 1000 PINGUÏNS Door: WASCO

Dit is mijn 82e blog. Over een maand verschijnt de 83e. Omdat het kan. Ook aanmelden kan. Schrijf je in op de E-mail nieuwsbrief. Zie https://janfossen.nl/

Deel dit via: