Stille Zaterdag

Vandaag is het Stille Zaterdag. Die volgt op Witte Donderdag en Goede Vrijdag en gaat geruisloos over in Eerste Paasdag. Jezus ligt stil in zijn graf, hij rust nadat hij op Goede Vrijdag is gekruisigd. De kerkklokken mogen niet luiden, het is dus ook letterlijk stil. Het is tijd voor bezinning.

Toen ik ooit de vraag van mijn dochter kreeg of witte donderdag net zoiets is als zwarte zaterdag, keek ik haar verbouwereerd aan. Het antwoord was nee, maar de argumentatie moest ik er bij zoeken. Het is in de opvoeding blijkbaar niet allemaal even goed gegaan, dus ik heb toen enige herstelwerkzaamheden verricht.

Als het goed is hebben we 40 dagen gevast, vanaf Aswoensdag, de woensdag na carnaval. Een flinke periode. Zelf vast ik iedere maand één dag, niet uit religieuze overwegingen, maar om daarna weer opnieuw te kunnen beginnen met mijn geweldige gewoontes. Tijdens die dag eet ik enkel fruit, drink ik thee en koffie en pas ’s avonds ga ik weer normaal doen. Wat smaakt die eerste maaltijd dan lekker. Alleen al daarom is het de inspanning waard. Bovendien blijkt dat ik makkelijk een dagje zonder kan. Mocht er een oorlog uitbreken en Poetin komt hier de boel verbouwen, dan heb ik de eerste dag nergens last van. Na jaren oefenen is mijn lichaam er inmiddels aan gewend en ben ik helder en productief op mijn vastendag. Het is ooit begonnen toen ik een keer zoveel kip en frites had gegeten dat ik er rollend over de grond van moest bijkomen. Ik besloot de dag erop te compenseren en zo is het begonnen. Ik kies mijn maandelijkse vastendag zelf uit, ik plan het zo dat ik niks mis, het moet wel leuk blijven.

Witte, Goede en Stille dagen, de christenen maken het niet eenvoudig. Ik vond het een sublieme vraag van mijn dochter. En als we dat hebben kunnen uitgeleggen, komt de vraag wat we dan vieren met Pasen. ‘De verrijzenis uit de dood’, begrijp ik niet en krijg ik niet uitgelegd. Nieuw leven klinkt al beter. Freek de Jonge heeft het als volgt verwoord:

Wees niet bang

Je mag opnieuw beginnen

Vastberaden doelgericht

Of aarzelend op de tast

Houd je aan regels

Volg je eigen zinnen

Laat die hand maar los

Of pak er juist een vast

(…)

Opnieuw beginnen, op z’n paasbest. In de tuin eitjes zoeken. Tenslotte snak je naar eitjes na al dat vasten. Ook de tuin kan weer opnieuw beginnen, de gele narcissen schreeuwen het uit. Kijk, dat begrijp ik dan weer wel.

Uit: 1000 PINGUÏNS Door: WASCO

Dit is mijn 83e blog. Over een maand verschijnt de 84e. Omdat het kan. Ook aanmelden kan. Schrijf je in op de E-mail nieuwsbrief. Zie https://janfossen.nl/

Deel dit via: