Democratie

Vorige week was ik te gast bij de gemeenteraad van Achtkarspelen. De gemeente heeft besloten zo nu en dan enkele burgers uit te nodigen en hen kennis te laten maken met de raadsvergaderingen onder de veelbelovende titel “Gast van de raad”. Om 18.00 uur werd ik verwacht op het gemeentehuis in Buitenpost om een broodmaaltijd te nuttigen, want dat ging er aan vooraf en was ook het lokkertje waarmee ik over de gemeentestreep ben getrokken. Stipt op tijd wandelde ik het gemeentehuis binnen, waar de rest van de groep zich al verzameld had en mij, door de griffier, zo bleek later, werd toegeroepen ‘u moet meneer Fossen zijn!’ De administratie was goed op orde en ik ervaarde het als een hartelijke ontvangst. Ik schudde wat handen en vervolgens bestegen we de trappen om in de kantine aan een ronde tafel plaats te nemen met een gevuld dienblaadje. Naast de andere gasten waren er enkele raadsleden, een wethouder, de griffier en ook de burgemeester schoof aan. Dit gedeelte was bedoeld om ons te informeren hoe het allemaal reilt en zeilt in de gemeente. Dat deden ze vol enthousiasme en in alle openheid want de burgemeester gaf zelfs aan dat hij één agendapunt wel spannend vond en hij ging iets eerder weg van tafel om zich nog even voor te bereiden en zijn ambtsketting om te doen.

Eenmaal in de vergadering keken we als gasten uit op een grote ovale opstelling met links en rechts raadsleden, achterin weggestopt de wethouders en aan het hoofd de griffier en de burgemeester. Er werd koffie rondgebracht door een keurige bode die mij deed denken aan de butler uit de film The Remains of the Day, en wij als gasten werden niet overgeslagen.

Toen de doorsnee agendapunten waren afgehandeld, zoals de uitbreiding van een schapenboerderij en de verbreding van de fietspaden in het kader van het toerisme, kwam de Lelylijn ‘meningsvormend’ ter sprake. Deze treinverbinding tussen Lelystad en Groningen scheert hooguit lángs de gemeentegrenzen van Achtkarspelen en dit was het agendapunt waarover de burgemeester zich enigszins bezorgd had getoond. Het was op de agenda gekomen door lobby van FvD, PVV en FNP en dan weet je maar nooit welke kant het op gaat, zo zei hij vooraf. Toen deze partijen het woord kregen bleek dat ze zich vooral zorgen maken om de rust en de ruimte die in het gedrang komt als we een tsunami van Randstedelingen krijgen die hier alle huizen gaan bezetten en weinig bijdragen aan de gemeenschap. Ik begon mij wat ongemakkelijk te voelen in deze ambiance, maar gelukkig kwamen er ook tegengeluiden en zelfs iemand die zich afvroeg waarom dit punt op de agenda was gekomen. Tja.

Bij de evaluatie wilden de raadsleden weten wat wij ervan gevonden hadden en zo eindigde de avond net zo hartelijk als deze begonnen was. Hiermee blijkt waarin een kleine gemeente groots kan zijn: door burgers de democratie te laten ervaren.

Uit: 1000 PINGUÏNS Door: WASCO

Dit is mijn 70e blog. Over een maand verschijnt de 71e. Omdat het kan. Ook aanmelden kan. Schrijf je in op de E-mail nieuwsbrief. Zie https://janfossen.nl/

Deel dit via: