Verschillen

Toen de terrassen weer open gingen ben ik natuurlijk direct naar het eerste het beste terras gehold om daar eens rustig te gaan zitten nu dat weer kan en mag. Wat zat ik daar lekker en wat heb ik genoten. Veel mensen kwamen voorbij en er is niks leukers dan daarnaar te kijken. Rijke mensen, arme mensen, dikke en dunne mensen, mooie en minder mooie mensen, en ondertussen nipte ik aan mijn drankje.

De verschillen tussen de mensen zijn groot. Daar hoef ik het rapport van de RVS niet voor te lezen. De RVS is een niet zo’n bekende club die (ongevraagde) adviezen geeft aan de regering, en staat voor ‘Raad voor Volksgezondheid en Samenleving’. Ook op internet zijn ze niet zo bekend want daar kom je onherroepelijk op Roestvrijstaal, dat blijkbaar veel bekender is.

In die Raad zitten hoogopgeleide Nederlanders die beweren dat laagopgeleide landgenoten zes jaar eerder dood gaan en 15 jaar in minder goede gezondheid leven. Dat zijn me nogal een verschillen. Het verkleinen van die verschillen vraagt niet alleen om oplossingen op verschillende terreinen, zo geven zij aan, maar ook om radicale oplossingen. Uitgangspunt is wel steeds hetzelfde: preventie moet veel belangrijker worden. En daarvoor is niet alleen gezondheidsbescherming nodig, zoals mondkapjes en 1,5 meters, maar vooral ook gezondheidsbevordering. Het is zeer de vraag of Rutte die ommezwaai wil maken.

Tja, daar zit ik dan als hoogopgeleide Nederlander. Ooit een studie gedaan die ‘voorkomen van ziekte’ hoog in het vaandel had staan en dat mij altijd meer heeft aangesproken dan, om het oneerbiedig te zeggen, hier en daar wat pilletjes uitdelen. En nu komen ze met dit advies. Ik wil niet zeggen dat ze er een beetje laat mee zijn, hoewel dat wel het geval is. Het is meer dat ik een beetje treurig word van al die verschillen.

Dus op naar Maastricht, waar de GGD Zuid Limburg helemaal achter dit voorstel staat en waar mijn studiejaren zijn begonnen. Op de fiets natuurlijk, om die depressie voor te blijven, maar vooral ook om de gezondheidsverschillen niet moedwillig te verkleinen. Laten ze óns maar inhalen. Daar zeggen ze, als op een school meer dan 10% van de kinderen overgewicht heeft, dan zou er een wettelijke verplichting moeten gelden om de school intensief te ondersteunen. Bijvoorbeeld door een verlengde schooldag met meer sport en spel en met een gezonde lunch. Uit de praktijk blijkt dat dit resulteert in minder overgewicht. Dus waar wachten we nog op?

Bovendien, je kunt daar ook heerlijk op een terrasje zitten en vlaai eten. En ondertussen alle verschillen bewonderen.

Uit: 1000 PINGUÏNS door WASCO

Dit is mijn 48e blog. Over een maand verschijnt de 49e. Omdat het kan. Ook aanmelden kan. Schrijf je in op de E-mail nieuwsbrief. Zie https://janfossen.nl/

Deel dit via: