Pauzeren kun je leren

De laatste tijd zit ik nogal eens in de tuin te luisteren naar het fluitend vliegverkeer. Boek op schoot, thee onder handbereik en peinzend over wat er nou weer gebeurt, in dat boek. Gedachten dwalen dan gauw af en voor je het weet zit je in een ver buitenland met een aantrekkelijke vrouw aan een pina colada te lurken. Gauw weer terug naar het boek en zo vliegen de mooie momenten voorbij. Tot er zich even later weer zo’n moment aandient en ik heel mindful probeer alleen maar naar die fluiters te kijken en nergens anders aan te denken. Dat lukt maar zelden. Om het stadium van verlichting te bereiken heb ik nog wel even nodig.

Als je er de boeken op naslaat, blijkt iedere keer weer hetzelfde: af te toe rust nemen na gedane arbeid. Soms zelfs heel specifiek: neem 17 minuten rust na 52 minuten geconcentreerd werken. En ga dan even kletsen met collega’s, koffie pakken, de wc bezoeken. En vooral geen Fb checken. Maar ja, deze tips zijn bedoeld om productiever te worden en minder tijd te verlummelen. Ik zie geen tips staan hoe je je niet productieve periode (lees: vakantie) zo goed mogelijk kunt invullen. Ik heb een vriend die het liefst de hele vakantie zijn huis verft: ’s morgens ontbijten, twee uur schilderen, koffie, anderhalf uur schilderen, lunch, etc. Dat vaste ritme bevalt hem uitstekend en ‘s avonds leest hij dan een boek of luistert naar het fluitend vliegverkeer.

De Benedictijnen hadden het al langer door, waren zij niet degenen met de vaste ritmes die alles uit hun handen lieten vallen als het uur daar was en de klokken luidden?

Pauzeren is altijd een beetje behelpen. Ineens moet je van je vertrouwde stoel opstaan, een praatje maken, koffie drinken met als doel om daarna weer productief aan de gang te gaan. Net zo goed is vakantie een hinderlijke onderbreking van de leuke bezigheden die je buiten de vakantie om omhanden hebt. Maar niet getreurd, er valt nog heel wat te leren op dat vlak. Zelf heb ik veel profijt gehad van het lied van Gé Reinders (klik hier) en dankzij hem ‘geit dao ’n waereld veur mich aope’. Bedankt Gé en zelf ook een mooie zomer!

Uit: 1000 Pinguïns
Door: WASCO

Dit is mijn 27e blog. Over een maand verschijnt de 28e. Omdat het kan. Ook aanmelden kan. Schrijf je in op de E-mail nieuwsbrief. Zie https://janfossen.nl/

Deel dit via: