Geduld is geen schone zaak

Wandelen is het nieuwe roken. Nee, wandelen is het nieuwe zitten. Of nee, zitten is het nieuwe roken. Ik raak altijd in de war met dit soort uitspraken. 60 is het nieuwe 50. Ja, nou en, wat wil je nou eigenlijk zeggen? Dat ik dik ben? Beetje ongeduldig word ik ervan. Steeds vaker ook.

Zo stond ik laatst bij de kassa van een supermarkt. De dame voor mij had haar boodschappen op de band gelegd, maar er geen dingetje achter gelegd zodat duidelijk was dat haar boodschappen daar eindigden. Ik had geen zin om dat voor haar te doen, ze was zo druk met haar telefoon. Moet ze maar beter opletten. Ik deponeerde mijn boodschappen achter die van haar met dáárachter wel zo’n dingetje. Ik was benieuwd of ze het zou opmerken. Dan zou ik goed bezig zijn en had zij er wat van kunnen leren. Maar nee, het was de kassajuffrouw die haar vroeg of mijn boodschappen er ook bij hoorden. Ze keek, ze antwoordde nee en ging door met het inpakken van haar boodschappen. Gemiste educatieve kans. Met totaal andere dingen bezig. Ik had mijn boodschappen nóg dichter achter die van haar moeten leggen, dacht ik recalcitrant. Volgende keer beter.

Of ik sta bij met de fiets bij een stoplicht die aftelt: een serie lampjes wordt cirkelgewijs langzaam minder en als er nog drie brandende lampjes overblijven, gaat het tempo van aftellen ineens omlaag: tergend langzaam naar twee, één en tenslotte mag je rijden. Ik ben in staat een brief naar de gemeente te schrijven om dit aan te kaarten. Dat dit een typisch geval is van fietsertjes pesten. Achter welk bureau is dat verzonnen en met hoeveel plezier?

Dat ongeduld speelt zich allemaal af in mijn hoofd. En ik koester dat. Veel vrienden heb ik er nog niet mee gemaakt. Wel verwacht ik met deze mini-acties de  wereld een beetje mooier te maken. Het schiet alleen nog niet zo op. Ik heb meer talent voor dit soort initiatieven dan zitting te nemen in een actiegroep.

Weten is het nieuwe leren. Nee, weten is het nieuwe wachten. Of nee, wachten is het nieuwe leren. Of je worst lust.

Uit: 1000 PINGUÏNS Door: WASCO

Dit is mijn 26e blog. Over een maand verschijnt de 27e. Omdat het kan. Ook aanmelden kan. Schrijf je in op de E-mail nieuwsbrief. Zie https://janfossen.nl/

Deel dit via: