Gezellig

‘Ik vond het wel gezellig’, zei de huisarts toen ik aan de groep vroeg hoe ze de audit hadden gevonden. Nou is gezellig niet het meest voorkomende antwoord, maar ik vond het wel charmant dat hij dit zei. Meestal wordt er ‘zinvol’ of ‘prima’ gezegd of er wordt gezegd dat het altijd goed is als er eens iemand van buiten meekijkt. Maar gezellig hoor ik niet vaak. Ik moest er om lachen en vervolgens lachte het hele team mee. ‘Ik vond het echt een leuk gesprek’ zei de huisarts om te bevestigen wat hij al eerder had gezegd, alsof wij hem met z’n allen uitlachten. Hij had het dus gezellig en leuk gevonden.

‘Ik krijg altijd goede beoordelingen’ zeggen mijn collega-auditoren geregeld als ik met hen audits bespreek, ‘vaak een acht of een negen’. Natuurlijk is dat fijn om te horen voor de betreffende collega, maar ik denk dat een goede auditor ook wel eens met een slecht cijfer thuiskomt. Hetzelfde geldt voor de huisartsen, als alle patiënten tevreden over je zijn, ben je dan echt zo goed?

Dit team had het overigens goed voor elkaar. Ze hadden de taken goed verdeeld, er was een kwaliteitsteam geformeerd dat de vinger aan de spreekwoordelijke pols hield en de huisartsen vonden zichzelf ‘obsessief’ in het controleren van alle taken. Overal hingen afvinklijstjes met namen en parafen dus je zou denken dat hier de mattenklopper regelmatig uit de kast werd gehaald.

Geen klopper te vinden, integendeel, men was unaniem enthousiast over de laagdrempelige benaderbaarheid van de huisartsen en de mogelijkheden die er voor de medewerkers werden gecreëerd om het werken te vergemakkelijken en te werken aan hun eigen ontwikkeling. Tegelijkertijd waren deze huisartsen ook politiek actief, want je kunt nog zulk goed werk in de spreekkamer verrichten, zo vonden zij, sommige zaken moeten op een ander speelveld geregeld worden. Zo waren ze in gesprek gegaan met de wethouder vanwege de bouw van honderden vakantiewoningen in hun zorggebied. ‘Prima dat er zoveel woningen bij komen, maar is er ook gedacht aan de levering van zorg aan deze groep?’ was de vraag aan de wethouder. Er was een goed gesprek geweest en de wethouder zou het meenemen. ‘Dus goed dat wij dit geventileerd hebben’, zo zei hij, ‘want Schoof gaat zich hier niet mee bemoeien’.

En daarom had ook ik een leuke en gezellige dag.

Uit: 1000 PINGUÏNS Door: WASCO

Dit is mijn 85e blog. Over een maand verschijnt de 86e. Omdat het kan. Ook aanmelden kan. Schrijf je in op de E-mail nieuwsbrief. Zie https://janfossen.nl/

Deel dit via: