Dertig!

Binnen 30 seconden moet de spoedlijn zijn opgenomen. Dus je belt de huisarts, toetst een 1 en krijgt direct een assistente aan de lijn en anders binnen 30 seconden. Altijd fijn om te weten. In het boek Homo Deus van Harari vraagt hij zich echter af hoelang de huisarts nog bestaat.

Maar eerst even dit: ik ben (vandaag) geobsedeerd door het getal 30. Dit is mijn 30e blog. Iedere blog verschijnt op de 30e. Dat komt omdat één van mijn trouwe abonnees op de 30e is geboren. Zo kan ik goed onthouden wanneer ik weer aan de beurt ben. Laat ik het maar eerlijk bekennen: ik zit wel vaker met getallen te pielen. Heb ik van mijn vader. Die speelde altijd met getallen die hij op nummerborden tegenkwam en zo leerde hij steeds beter hoofdrekenen. Was ie trots op. Is eigenlijk overbodig geworden in deze tijd van steeds slimmere computers.

Terug naar de huisarts. In de wereld van kunstmatige intelligentie wordt hard gewerkt aan het diagnosticeren van ziekten, zo schrijft Harari. Laat ik mijn nieuwe huisarts Tom noemen. Tom kan informatie over alle bekende ziekten en medicijnen onthouden en dagelijks updaten, is op de hoogte van mijn genen, mijn medische geschiedenis, maar ook van de medische geschiedenis van mijn broers, ouders, neven etc. Bovendien weet Tom dat ik in de tropen ben geweest en of dat consequenties heeft voor de symptomen die ik beschrijf. Tom weet ook of er die dag meer mensen in mijn omgeving over diarree klagen. Tom wordt nooit moe, heeft nooit honger en altijd tijd.

Ik weet eigenlijk niet of ik Tom zo’n geruststellende gedachte vind. Je wilt in dergelijke situaties toch even met iemand praten? Nou, zo lees ik, dat blijkt Tom ook te kunnen. Hij stemt zijn verhaal zelfs af op mijn gemoedstoestand en kan heel empathisch zijn.

Veertig jaar geleden zei cabaretier Fons Jansen al dat computers afstoffen het beroep van de toekomst zou worden. Als dat de prijs is die we moeten betalen voor goede zorg, soit. Ergens wel jammer, want ik kom beroepshalve graag bij de huisarts. Leuke mensen, lekkere koffie en ze zitten meestal nieuwsgierig op mij te wachten.

Maar als je nu nog geneeskunde studeert: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Ga over dertig jaar niet zitten klagen dat het vak zo veranderd is en dat je lamme handjes krijgt. Ik zit dan met Tom gezellig te kaarten, hij leest mij voor uit eigen werk of aait over mijn kale bol. Meer heb ik niet nodig. Kom Tom!

Uit: 1000 PINGUÏNS
Door: WASCO

Dit is mijn 30e blog! Over zo’n 30 dagen verschijnt de 31e. Omdat het kan. Ook aanmelden kan. Schrijf je in op de E-mail nieuwsbrief. Zie https://janfossen.nl/

Deel dit via: