Andere antwoorden

Gynaecoloog Jan Kremer vindt dat er teveel van de zorg wordt verwacht en dat we het in de zorg radicaal anders moeten aanpakken. Een interessante stellingname die mij aanzet tot verder lezen. Naast gynaecoloog is hij ook hoogleraar zorg en samenleving, wat betekent dat hij de laatste jaren meer adviseert dan opereert. De zin die mij is bijgebleven luidt: ‘We moeten op de tragiek van het leven ook andere antwoorden dan zorg geven’.

Deze week zag ik een televisieprogramma van Frans Bromet, waar hij hondenbaasjes interviewt over hun omgang met de viervoeter. Er was een vrouw bij die een hond uit Portugal had geadopteerd. Bij aankomst bleek deze hond last te hebben van verlatingsangst, waardoor deze vrouw niet meer het huis uit kon zonder hond. Ze kon zelfs de kamer niet verlaten omdat de hond altijd bij haar wilde zijn en nogal hard ging blaffen als dat even niet het geval was. Naar de WC moest ook mét de hond. Ze voelde dit niet als gevangenschap, zoals de interviewer suggereerde, maar als liefde voor het leven. Voor wiens leven bleef onduidelijk. Misschien is deze hond wel één van de ‘andere antwoorden’ op de tragiek van het leven, dacht ik bij mezelf.

Regelmatig kom ik bij huisartsen over de vloer en ook daar worstelen ze met vragen van patiënten die niet direct medisch zijn. Daar is een beweging op gang gekomen die de huisartsen leert uit niet-medisch vaatjes te tappen en het gesprek te voeren met de patiënt over bijvoorbeeld zingeving. Of geldzorgen. Of eenzaamheid. De huisarts die ik deze week sprak was enthousiast over deze gesprekken en vond het voor hemzelf ook verdieping geven. Hij liet mij een dobbelsteen zien die hij tijdens consulten soms gebruikte om het gesprek met de patiënt een andere wending te geven. Daar stond op iedere kant een andere term op, zoals ‘mentaal welbevinden’, ‘dagelijks functioneren’, ‘meedoen’ etc. Als het consult van de huisarts dan wat langer duurt, maar je hoeft minder door te verwijzen naar het ziekenhuis, snijdt het mes aan twee kanten. Of drie: huisarts blij, patiënt blijer, zorgverzekeraar het blijst.

Gynaecoloog Kremer gaf als voorbeeld dat bij iemand aan het einde van de levensfase de vraag wordt gesteld: ‘Wil je deze behandeling nog of kies je voor een journalist die jouw levensverhaal opschrijft?’ Andere antwoorden krijgen betekent ook andere vragen stellen. ‘Of wil je een hond uit Portugal?’ dacht ik er stiekem achteraan.

Uit: 1000 PINGUÏNS Door: WASCO

Dit is mijn 77e blog. Over een maand verschijnt de 78e. Omdat het kan. Ook aanmelden kan. Schrijf je in op de E-mail nieuwsbrief. Zie https://janfossen.nl/

Deel dit via: