Loslaten is het nieuwe vasthouden

Eén keer per week bezoek ik een deelnemer die meedoet aan het thuisadministratie-programma van Humanitas. Ik help deze mensen om meer grip krijgen op hun uitgaven en inkomsten zodat er een nieuw evenwicht ontstaat. Soms betekent dat het uitdunnen van het verzekeringspakket, soms het aanvragen van kwijtschelding van belastingen of het afraden een nieuw bankstel te kopen. Geduld is daarbij een schone zaak want het is vooral de bedoeling dat de deelnemer zelf de regie houdt en keuzes maakt. Tenslotte ben ik geen belastingadviseur of verzekeringsagent, maar een eenvoudige vrijwilliger. Mijn deelnemer, want zo worden ze consequent genoemd, is een hartelijke vrouw die mij altijd voorziet van koffie met een koekje. Dan begint ze enthousiast te vertellen over haar wederwaardigheden. Leuke, droevige of hilarische verhalen van een wereld die ik niet zo goed ken, maar nu wel deelgenoot van word. Vervolgens gaan we aan de slag met iets wat zij belangrijk vindt.

Vaak heeft het te maken met het loslaten van het verleden. Een map met oude loonstrookjes, een overzicht van vakantiedagen uit 1993, een duur ANWB lidmaatschap, graag houdt ze overal aan vast onder het motto “je weet maar nooit”. Had ze van haar vader geleerd. Desondanks zijn er al enkele doorbraken bereikt. Zo is ze onlangs overgegaan op een andere provider voor haar mobiele telefoon: veel goedkoper en een uitgebreider pakket.

Onlangs had ze een probleem: de voedselbank waar ze wekelijks komt gaf haar teveel eten mee. Ze kreeg het niet weggewerkt en de vriezer zat al helemaal vol. Maar ze vond het ondankbaar om het voedsel te weigeren. Ze grapte al om een BBQ te organiseren voor de buurt, maar is er toch toe overgegaan om dit bespreken met de vrijwilligers daar en niet meer alles mee naar huis te nemen. Ook dat zijn doorbraken.

Het zal niet meevallen om langzamerhand afscheid van haar te nemen, want ook aan mij zal ze zich het liefst vasthouden. En diep in mijn hart: ik ook een beetje aan haar.

 

Dit is mijn 22e blog. Over een maand verschijnt de 23e. Omdat het kan. Ook aanmelden kan. Schrijf je in op de E-mail nieuwsbrief. Zie https://janfossen.nl/

 

Deel dit via: