Hier, precies hier.

Onlangs was ik bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd was in de schouder. Ik had daar wat last en zij zou mij helpen. Ik ging in de wachtkamer zitten, werd binnengeroepen en gaf haar mijn verwijsbriefje van de huisarts. Ze nam plaats achter de computer en zei hardop wat er op dat briefje stond. ‘Ok’, zei ze, ‘dat is niet mis’.

Niet mis, dacht ik, wat zou ze daarmee bedoelen? Mij ontbrak de moed ernaar te vragen en onze broze relatie meteen op scherp te zetten. Bovendien had ze mij nog niks gevraagd en voelde ik mij een beetje hulpeloos op de stoel zitten. Vervolgens ging ze allerlei dingen intypen: geboortejaar, geslacht, verzekeringsmaatschappij. Ze was er druk mee en ik zat daar maar. Ik kreeg langzamerhand spijt dat ik een afspraak had gemaakt. Als het een restaurant was geweest was ik nu opgestapt.

Ik gaf korte antwoorden zodat dit zo snel mogelijk achter de rug zou zijn. Toen dat het geval bleek te zijn zei ze: ‘Nou, vertel’. Ik had even geen idee waar ze heen wilde en zei maar dat ik last had van mijn schouder. ‘Waar doet het pijn?’ vroeg ze en bleef achter haar computer zitten. ‘Vertel maar gewoon’. Ik wees met mijn rechterhand naar mijn linkerschouder. ‘Hier’ zei ik. ‘Ja, maar waar precies?’ zei ze. ‘Nou, hier precies’ zei ik met enige irritatie in mijn stem en wees opnieuw naar die plek. Ik kreeg sterk het gevoel dat ik iets niet goed deed.

‘Daar gaan we dan eens naar kijken. Doe je arm eens omhoog’. Ik deed gedwee wat ze vroeg. Later moest ik mijn overhemd en mijn schoenen uitdoen en op de bank gaan liggen. Toen begon het eigenlijke werk. Maar ze was mij al een beetje kwijt.

Dit zou toch anders moeten kunnen. Ik had behoefte aan wat aandacht voor de schouder, een deskundig advies, eventueel wat oefeningen voor thuis en natuurlijk is het prima om ook wat gegevens van mij te verzamelen. Maar dan graag in die volgorde. Volgende patiënt graag.

 

Dit is mijn 17e blog. Over een maand verschijnt de 18e. Omdat het kan. Ook aanmelden kan. Schrijf je in op de E-mail nieuwsbrief. Zie https://janfossen.nl/

Deel dit via: